Ocimum basilicum (fesleğen) dedikleri…
October 4, 2006, 7:46 am
Filed under: Biliyormuydun?

Tuttum \

Fesleğen ballıbabagiller ailesinin 35 bireyini oluşturan aromatik bitkiler topluluğu. yıllık bitkilerden, eski düyanın ılık ve tropik kesimlerinde yetişir ama evcilleştiği için artık saksıda heryerde yetişiyor.

ocimum basilicumun kral otu, kutsal ot vb adları var dünyanın çeşitli yerlerinde.

en yaygın kullanımı baharat olarak. hem kuru hem tazeyken kullanılabiliyor.

fesleğenle yapılabilecek yiyecekler arasında çizkek, pesto iyi görünüyor.
yağını yapmak içinse burda yıkanmış ve iyice kurutulmuş fesleğen yapraklarının iki hafta boyunca kapalı bir kavanozda zeytinyağ içinde bekletilmesini öneriyor, daha sonra soslarda ve salatalarda kullanılmak üzere.

avrupada ölenlerin avuçlarına fesleğen konur son yolculuğun güvenliği için, hintliler ise ölmekte olan kişilerin ağızlarına koyarlar yaprakları ölen kişinin ölünce tanrıya ulaşmasını kesinleştirmek için.

geleneksel tıpta başağrısı, öksürük, ishal ve kabızlıkta yaygın olarak kullanılır. yağının antibakteriyel özellikleri vardır.

içeriği beğenseniz de beğenmeseniz de  

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

Erhan Güleryüz özellikle fesleğen temasını lirizmle çok iyi harmanlayarak şarkı sözleri yazmakta misal

Sana birikiyorum şarkısında

“Ara sıra balkona çıkıyorum.
Fesleğenler kuruduğunda Ocaktı.
Ben baharı bekliyorum” diyor

Comment by Eren Kesim




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: